Dobre piwo w Karpaczu – Sowiduch Browar


Klaudia Piotrowska - 2 czerwca 2020 - 0 comments

Od dziś Karpacz to nie tylko punkt wypadowy na Śnieżkę i znana miejscowość turystyczna. To również miejsce, do którego warto przyjechać, aby napić się naprawdę dobrego, samodzielnie warzonego piwa. Sowiduch Browar i Restauracja to miejsce, które powinny odwiedzić wszystkie osoby ceniące smak dobrego piwa i przepysznego jedzenia. Restauracja Sowiduch to miejsce, w którym można miło spędzić czas ze swoją rodziną i przyjaciółmi, próbując tego, co mamy najlepsze.

 

Restauracja Sowiduch i jej historia

Bardzo często słyszeliśmy od turystów pytania, czy w Karpaczu można kupić jakieś piwo regionalne. Niestety, nic godnego uwagi nie przychodziło nam do głowy. To był właśnie powód, dla którego

postanowiliśmy stworzyć lokalny browar Karpacz. Aby nie było zbyt prosto, zdecydowaliśmy się połączyć to z otwarciem restauracji. W końcu czy można sobie wymarzyć lepsze połączenie niż piwo rzemieślnicze i smaczne, świeże jedzenie? Jak zdecydowaliśmy, tak też zrobiliśmy. Nakładem olbrzymiej pracy, czasu i pieniędzy udało nam się otworzyć nową restaurację w Karpaczu. Nazwaliśmy ją Sowiduch i teraz mamy przyjemność zaprosić Państwa do niej.

Karpacz piwo regionalne w 5 gatunkach

Pierwszą propozycją, którą koniecznie należy spróbować będąc w browarze Sowiduch, są oczywiście warzone tutaj piwa. Jest ich aż 5 gatunków, czyli pils, new england IPA, pszeniczne, old ale, strong ale i mango ale. Oczywiście ta ostatnia propozycja wydaje się być najbardziej zaskakująca w takim miejscu. Jak bowiem ma się góralska restauracja Karpacz do egzotycznego owocu, którym niewątpliwie mango pozostaje. Aby poznać odpowiedź na to pytanie, zachęcamy do degustacji. Przekonacie się, że ten odważny krok ma swoje uzasadnienie w oryginalnym i bardzo orzeźwiającym smaku piwa. Jeżeli chcielibyście poznać smak większości produkowanych tutaj piw, a wolicie nie ryzykować bólu głowy następnego dnia, można zamówić zestaw degustacyjny. W jego skład wchodzą 4 wybrane przez Was gatunki piwa, serwowane po 100 ml z każdego rodzaju.

 

Do piwa dobre jedzenie Karpacz

Piwo zawsze łączyło się z aromatycznym jedzeniem, które dodatkowo podkreśla smak złocistego trunku. Nie inaczej jest w restauracji Sowiduch. Na gości czekają tu zarówno obiady, jak i kolacje. Karpacz to miejsce tętniące życiem od południa do późnej nocy. Właśnie w tych godzinach można odwiedzić browar i oddać się przyjemności jedzenia i picia. Co tutejsza gastronomia przygotowała dla głodnych gości? Wybór menu jest naprawdę bardzo ciekawy. W karcie nie brakuje zarówno klasycznych pozycji, jak i wariacji na temat różnych smaków oraz autorskich interpretacji wybranych potraw. Na pewno dobrą wiadomością jest to, że restauracja Sowiduch Karpacz przygotowała również menu dla wegetarian, a także dzieci i specjalne menu biesiadne.

Sowiduch dobre jedzenie – nasze rekomendacje

• dla wegetarian – domowe pierogi ruskie z ciastem, które rozpływa się w ustach,

• dla lubiących mięso – pieczony policzek wołowy, soczysty i aromatyczny,

• coś słodkiego – fondat czekoladowy, czyli miękkie biszkoptowe muffinki czekoladowe z płynnym nadzieniem kakaowym.

Restaurację i browar Sowiduch znajdziecie w Karpaczu, przy ul. Konstytucji 3-go Maja 45 A.

Podobne wpisy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »