Menu

Restauracja Sowiduch – dobre jedzenie w Karpaczu

Dobra restauracja, to przede wszystkim dobra kuchnia. W restauracji Sowiduch gotowanie traktujemy, jak sztukę, dlatego bliskie jest nam określenie „sztuka kulinarna”. Wierzymy, że każda, nawet najprostsza potrawa, może przerodzić się w artystyczne dzieło. Wystarczy w jej przygotowanie włożyć serce, entuzjazm, zaangażowanie oraz pasję. W zależności od umiejętności i doświadczenia artysty dzieło sztuki może być lepsze lub gorsze. Dlatego w naszej restauracji pracują dla Was wysoko wykwalifikowani kucharze. Każdego dnia wystawiają swoje prace na stoły, żeby każdy z naszych gości mógł obcować ze sztuką kulinarną najwyższej jakości.

Dla każdego coś dobrego-zróżnicowane menu restauracji Sowiduch

Nasze menu obfituje przede wszystkim w specjały tradycyjnej kuchni staropolskiej. Każde danie jest przygotowywane ściśle według oryginalnych przepisów. Karta dań oddaje także nasze zamiłowanie do historii i kultury Karpacza i okolic. Dlatego też nasza restauracja z dumą serwuje potrawy kuchni regionalnej.  Żeby jednak wyjść naprzeciw oczekiwaniom wszystkich naszych gości, wzbogaciliśmy menu o potrawy bardziej współczesne. Ponieważ dania staropolskie dominują w naszej ofercie, warto wyszczególnić pozostałe, a przede wszystkim regionalne. Zapraszamy na apetyczną wędrówkę po menu Restauracji Sowiduch.

Lokalny browar w Karpaczu - Browar Sowiduch

Naszą dumą jest browar, który mieści się w restauracji Sowiduch. Warzymy piwo w oparciu o własne receptury i z myślą wyłącznie o naszych gościach. Piwa w naszym menu, to kategoria najbardziej dynamiczna. Zwykle w ofercie restauracji mamy cztery gatunki tego szlachetnego trunku, które zmieniają się co jakiś czas. Nie ustajemy w poszukiwaniu  nowych smaków, którymi moglibyśmy raczyć podniebienia kolejnych gości. Nasze piwa warzymy z pasją i zamiłowaniem oraz niejakim szacunkiem. Wszak mamy do czynienia z trunkiem, którego rodowód sięga IV w. p.n.e. Podchodzimy do kwestii warzenia bardzo poważnie, dlatego nasze piwa mają niezwykle wysublimowany smak. O jakość tej kategorii naszego menu dba doświadczony piwowar. Jego pracę mogą podgląda nasi goście, gdyż instalacja do warzenia piwa znajduje się na sali restauracyjnej. Stanowi to atrakcję na skalę Karpacza jak i całego regionu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych miłośników piwa mamy w ofercie zestaw degustacyjny. Zawiera on wszystkie 4 piwa w pomniejszonej objętości.

Zadowolenie naszych gości jest dla nas sprawą najwyższej wagi, a ich satysfakcja powodem do dumy. Dlatego dbamy o to, żeby starannie układać kartę dań, by zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne. Smacznego!

Kuchnia regionalna w Karpaczu

Akcent regionalny znajdujemy już pośród zup, jakie mieszczą się w naszej ofercie. Zupa Marysieńki wzięła swoją nazwę od słynnej Marysieńki Sobieskiej, która w 1687 r. zażywała kąpieli zdrowotnych w Uzdrowisku Cieplice, obecnie dzielnicy Jeleniej Góry. Była wówczas żoną króla Jana III Sobieskiego.

Za danie regionalne można spokojnie uznać Czeski smażony ser, który znajdziemy pośród dań wegetariańskich. Bliskie sąsiedztwo Czech kwalifikuje tę potrawę, jako regionalną. Wszak z Czechami dzielimy Karkonosze, u stóp których leży Karpacz. Na tych terenach czeski smażony ser jest potrawą powszechnie znaną i lubianą. W restauracji Sowiduch danie podane jest w sposób niezwykle bogaty, z żurawiną, w towarzystwie frytek stekowych, z dwoma sosami i zestawem sałatek. Sposób podania tej pozornie prostej potrawy, czyni z niej prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Polecamy!

Dania rybne również mogą poszczycić się pozycją regionalną. Oferta „z naszego strumyka”, to właściwie tzw. pstrąg w papilotach. Z białym winem, warzywami, masłem, podany z ćwiartkami ziemniaka i mieszanką sałat – palce lizać!

Kolejnym regionalnym daniem mięsnym są Kluski karkonoskie, czyli góralskie cepeliny faszerowane mięsem. Podane ze skwarkami i boczkiem, z ciemnym sosem i zasmażaną kapustą, stanowią sytą i smaczną potrawę. Już sama nazwa tego dania wskazuje na jego rdzennie regionalne pochodzenie.

Wśród dań biesiadnych znajdziemy pozycję Decha regionalna. Nazwa mówi sama za siebie. Danie składa się właściwie z kilku potraw. Znajdziemy tu pierogi z pieca z filetem z pstrąga, gołąbki z soczewicą, pierogi ruskie, pierogi z kaczką oraz pierogi kresowe. Prawdziwa uczta dla co najmniej 2 osób.

Dania kuchni regionalnej mają dla nas istotne znaczenie. W związku z tym nie ustajemy w poszukiwaniach nowych – starych przepisów, które moglibyśmy zrealizować. Pragniemy możliwie najszerzej przedstawić naszym gościom kulinarne dziedzictwo Karkonoszy i okolic.

Translate »