Menu Restauracji Sowiduch w Karpaczu
Browar Restauracja Sowiduch w sposób wyjątkowy łączy historię Karpacza ze staropolską kuchnią.
Zapach tradycyjnych potraw i regionalny wystrój wnętrza zabiorą Państwa w niesamowitą podróż po historii tych górskich terenów.

Rosół z makaronem bez zielonego |
18 zł |
Wolno gotowany bulion drobiowy 300ml.

Pierogi ukraińskie |
20 zł |
Klasyczne pierogi ukraińskie z białym serem i ziemniakami podane ze śmietaną, 5 szt.

Spaghetti bolognese |
25 zł |
Nić makaronu otulona delikatnie doprawionym sosem bolognese, 250 g.


Z gruszką |
39 zł |
Sałatka z pieczonym burakiem, karmelizowaną gruszką w miodzie, mięcie i rozmarynie z dodatkiem owczej bryndzy, która nadaje charakterystyczny smak, otulona dressingiem miodowo-winnym w oprawie aromatycznych owoców.

Szpinakowa fantazja |
41 zł |
Delikana i lekkostrawna propozycja sałatki, która stanowi połączenie wielorakich składników w postaci świeżego szpinaku, gruszki, pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego i winogron, a całość podkreśla palony orzech włoski i sos miodowo-balsamiczny.

Z grillowanym kurczakiem |
41 zł |
Bukiet sałat z pomidorami, ogórkiem, świeżymi ziołami, dressingiem czosnkowym i grillowanym filetem z kurczaka.

Czeski smażony ser |
41 zł |
Smażony ser otoczony złocistą, delikatną panierką, podany w asyście żurawiny, z dwoma sosami i frytkami stekowymi oraz mieszanką sałat z dressingiem. Czeski akcent w sercu Karpacza to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian.

Sowi przysmak |
39 zł |
Gołąbki z soczewicą i warzywami, w liściach kapusty, podane na pomidorowym sosie.

Łosoś z patelni |
59 zł |
Dziki łosoś gorbusza smażony na maśle, podawany z aksamitnym puree z zielonego groszku oraz duszonym porem na winie

Pstrąg ``z naszego strumyka`` |
58 zł |
Pstrąg pieczony w papilocie, z białym winem, warzywami, masłem, podany z ćwiartkami ziemniaka i mieszanką sałat z dressingiem.

Fish and chips |
49 zł |
Filet z dorsza zrumieniony w cieście na bazie naszego piwaz frytkami i sosem tatarskim

Golonka w piwie |
63 zł |
Golonka pieczona w piwie, podana z sosem musztardowo-miodowym, kapustą zasmażaną i ćwiartkami ziemniaka. Obowiązkowa pozycja dla fanów naszego browaru.

Kaczka pieczona |
59 zł |
Połowa kaczki w marynacie jabłkowo-pomarańczowej podawana z buraczkami glazurowanymi i kluskami śląskimi, sos z aromatem pieczonego jabłka

Placek pasterski |
49 zł |
Chrupiące cki ziem l zu pla niaczane skąpane w pysznym gu as wieprzowym i z dressingiem

Kluski karkonoskie |
39 zł |
Góralskie cepeliny z mięsem, obsypane skwarkami słoniny i boczkiem, podane z ciemnym sosem i kapustą zasmażaną

Pieczeń z karczku |
47 zł |
Pieczeń z karkówki wieprzowej pikowana karkonoskimi ziołami, na sosie grzybowym, podana z parowanymi czeskimi knedlami i mieszanką sałat z dressingiem

Bacowskie Jagnię |
89 zł |
Gicz jagnięca oprószona ziołami, marynowana w grubej soli i czosnku, oblana sosem własnym, podawana z puszystym puree kalafiorowym i mieszanką sałat z dressingiem

Sznycel górniczy |
39 zł |
Siekany sznycel wieprzowy, na puree ziemniaczanym, z warzywami grillowanymi i pikantnym pieprzowym sosem

Szlachcic na zagrodzie |
48 zł |
Kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i koperkiem, podany z kapustą zasmażaną

Z rusztu podane |
46 zł |
Grillowany filet z kurczaka, podany z frytkami i mieszanką sałat z dressingiem

Medaliony z indyka |
55 zł |
Delikatna pierś indycza, przygotowana metodą sous vide co daje soczystość i aromatyczność temu mięsu. Podawana w winno-śmietanowym sosie z dodatkiem klusek z kurkumą oraz karmelizowaną brukselką

Kacze gnieciuchy |
43 zł |
Pierogi z pieczonym mięsem z kaczki, w żytnim cieście podane z sosem własnym

Całuśne policzki |
52 zł |
Policzki wieprzowe duszone w piwie z naszego browaru, z warzywami korzennymi nadającymi smak kruchości i kleistości mięsa, podawane z kutią grzybową (pszenica prażona)

Black Angus stek |
92 zł |
Sezonowany stek z cenionej na całym świecie amerykańskiej rasy bydła black angus (250g), podawany z sosem na bazie szkockiej whisky, gruszką, ćwiartkami ziemniaka i warzywami grillowanymi

Stek waloński |
79 zł |
Stek z sezonowanego antrykotu wołowego (250 g) z masłem ziołowo-czosnkowym, ćwiartkami ziemniaka i warzywami grillowanymi.

Stek drwala |
79 zł |
Sezonowany top sirloin stek (250 g), podawany z masłem ziołowo-czosnkowym, sosem z zielonego pieprzu, ćwiartkami ziemniaka i warzywami grillowanymi

Byczy burger |
45 zł |
Chrupiąca bułka sezamowa z soczystym mięsem wołowym, boczkiem, sosem czosnkowym i pikantną salsą z dodatkiem świeżych warzyw i frytkami

Kwaśnica pasterska |
26 zł |
Tradycyjny, rozgrzewający góralski wywar z kiszoną kapustą i ziemniakami. Gotowany na wędzonych żeberkach. Syty i smaczny - idealny po ciężkich górskich wędrówkach, 500 ml.

Krem z kalafiora |
21 zł |
Pyszny krem z kalafiora z oliwą pietruszkową i grzankami pomarańczowymi.

Żur z jajem |
26 zł |
Żurek staropolski z jajkiem, białą kiełbasą własnej produkcji i ziemniakami, 500 ml.


Zestaw degustacyjny |
24,00 zł |
wybrane piwa 5 x 125 ml

Pszeniczne |
15,00-0,5l / 30,00-1,0l |
Naturalnie mętne piwo o niskiej goryczce świetnie gasi pragnienie. Dopracowane techniki fermentacji pozwoliły nam na zaprezentowanie produktu, którego aromat idealnie komponuje się ze słodowym smakiem. Unikalny hefeweizen, w którym wydobyliśmy owocowo-bananowe nuty, jest napojem na każdą porę dnia. Ekstr. 12,5 alk. 4,7 % /500 ml / 1,0 l

Old Ale |
19,00 - 500 ml / 38,00 - 1,0 l |
Bursztynowa interpretacja starych angielskich Strong Ale. Długo dojrzewające, mocno słodowe piwo, pełne i zasobne do granic. Świetny kompan do kolacji, lub zamiast niej. Niska klarowność i średnie nagazowanie przypominają o pochodzeniu z największej z Wysp Brytyjskich. Delikatna alkoholowość, owocowe estry i wachlarz słodowych aromatów uwalniają się wraz ze zmianą temperatur. Warto poświęcić mu czas, by z każdym łykiem odnaleźć coś nowego. Ekstr. 16,5 alk. 6%

Pils |
15,00-0,5l / 30,00-1,0l |
Rześkie jasne piwo o wytrawnym finiszu i wyraźnej goryczce. Pilzner w stylu niemieckim stoi w opozycji do czeskich odpowiedników, cechując się dużo czystszym aromatem i bardziej rygorystycznym podejściem do interpretacji stylu. Suto doprawiony polskim chmielem, świetnie oddaje to, co najlepsze w owocach ziemi lubelskiej.

RIS Barrel Aged - tylko w butelce |
39,00-0,33l |
Specjalnie z dumą przedstawiamy ukoronowanie ciemnych piw, RIS starzony w beczkach. Jest to styl piwa charakteryzujący się ciemną, nieprzejrzystą barwą, wyraźną palnością i bogactwem aromatów słodowych. Długo leżakowane, dojrzałe, spędziło 4 miesiące w beczkach po szlachetnych alkoholach - w przypadku Barrela Aged po bourbonie!

Granat! z Maliną na Pszenicy |
18,00 - 500 ml / 36,00 - 1,0 l |
Godny następca i sukcesor naszej owocowej rodziny. Tej jesieni łączymy dojrzały owoc granatu, zwanytakże rajskim jabłkiem, z świeżą i dorodną polską maliną. Dodane podczas leżakowania piwa, miały okazję dojrzewać razem z nim w zbiorniku, aby osiągnąć idealną gładkość i jedność z naszą znaną, delikatną pszenicą. Sprawdź, że do szczęścia nie potrzeba nic więcej!

Foreign Extra Stout |
21,00-0,5l / 42,00-1,0l |
Powstały z potrzeby transportowania stoutów na duże dystanse, Foreign Extra Stout to mocniejsza i zasobniejsza wersja tych piw. Charakteryzuje się bukietem mocno palonych słodów, co objawia się jako kawa z gorzką czekoladą. Typowe dla górnej fermentacji owocowo - kwiatowe nuty wtrącają się z delikatną słodkością, i dobrze zgrywają z tegorocznymi zbiorami nowozelandzkiego chmielu Kohatu, który wydaje się być stworzony do współpracy z palonką! Ekstr. 16,5 alk. 6%

New England IPA |
19,00-0,5l / 38,00-1,0l |
IPA Nowej Anglii - czyli nowoofalowe uderzenie aromatycznych chmieli prosto ze wschodniego wybrzeża stanów, prawdziwa uczta dla beergeeków. Citra, Simcoe i Mosaic pieszczą zmysł zapachu, mętność odróżniająca je od innych IPA cieszy oko, a smak to połączenie orzeźwienia i stonowanej goryczki, która nie zakrywa aromatów. Ostrzegamy - na jednym się nie skończy!
Pasztet z dzika |
28,00 |
Pasztet z dzika w oprawie wiśni kandyzowanej z naszym pieczywem
Tatar ze śledzia |
32,00 |
Tatar ze śledzia bałtyckiego z marynowanymi warzywami, kwaśną śmietaną i naszym pieczywem
Tatar Wołowy |
43,00 |
Tatar z polędwicy wołowej z dodatkami: cebula, ogórek kiszony, marynowane borowiki, jajko przepiórcze, i filet anchovies

Decha serów |
109 zł |
Deska regionalnych serów zagrodowych z konfiturą z czerwonej cebuli, żurawiną, suszonymi owocami i ziołowym pieczywem – dla 2 osób.

Z naszej wędzarni |
109 zł |
Deska własnych wyrobów garmażeryjnych, w których skład wchodzi: schab wędzony, boczek, karkówka, pasztet z dziczyzny, ćwikła z chrzanem, ogórek kiszony. Wszystko podane z chlebem pasterskim. Wędzonki są przygotowane przez naszego szefa kuchni dna podstawie receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie - dla 2 osób

Mięso na kilogramy |
50 zł / kg |
Możliwość zakupu naszych mięs wędzonych na kilogramy - schab, boczek, karkówka (dostępne tylko w całych kawałkach)

Fondant czekoladowy |
22,90 zł |
Miękka, biszkoptowa muffinka czekoladowa z płynnym nadzieniem kakaowym, podana z gałką lodów waniliowych

Ciasto marchewkowe |
18,90 zł |
Ciasto biszkoptowe o smaku pomarańczowo-cynamonowym z marchewką.

Torcik orzechowy |
21,90 zł |
Delikatne ciasto o smaku orzechowym, przełożone kremem i oblane polewą o smaku orzechów.

Ciasto czekoladowe |
18,90 zł |
Kakaowe ciasto z kawałkami mlecznej czekolady.

Tiramisu |
22,90 zł |
Biszkoptowe ciasto nasączone kawą i likierem amaretto, przełożone kremem mascarpone.

Delicja czekoladowa z wiśniami |
21,90 zł |
Delikatny torcik czekoladowy, przełożony kremem kakaowym i wiśniami, oblany polewą o smaku czekoladowym i obsypany wiórkami czekoladowymi.
Kawy

Espresso |
11,90 |
50 ml

Cappuccino |
14,90 |
260 ml

Americano, mała |
11,90 |
140 ml

Latte macchiato |
16,90 |
250 ml

Americano, duża |
14,90 |
260 ml
Herbaty
Ronnefeldt TEA-CADDY

Darjeeling Summer Gold |
12,90 |
Czarna herbata Darjeeling Summer Gold charakteryzuje sie wyrazistym smakiem o lekkim kwiatowym aromacie. Każdemu miłośnikowi zagwarantuje szczególne doznania smakowe.

Wellness BIO |
12,90 |
Ziołowa herbata Wellness BIO to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziół, która po zaparzeniu daje śmietankowo-pomarańczowy posmak. Napar z tych ziół działa relaksująco, przez co polecany jest w chwilach odpoczynku w celu zmniejszenia napięcia i stresu /400 ml.

Classic Earl Grey |
12,90 |
Czarna herbata Classic Earl Grey Herbata o klasycznym składzie, wyróżniająca się wyczuwalnym smakiem szlachetnego aromatu bergamotki. Zaparzenie tej herbaty daje nam intensywny napar o orzeźwiającym smaku /400 ml.

Sweet Berries |
12,90 |
Herbata Sweet Berries to niezwykła herbata owocowa o charakterystycznym i mocnym aromacie owoców. Skomponowanie truskawek, malin, jabłek, hibiskusa, dzikiej róży, listków jeżyn i pomarańczy dało napar, który swoim smakiem urzeknie każdego konesera herbaty /400 ml.

Jasmine Gold |
12,90 |
Herbata Jasmine Gold to znakomita zielona herbata, uszlachetniona przez dodanie kwiatów jaśminu, które nadają naparowi kwiatowego aromatu o delikatnie goryczkowym smaku. Każdy koneser dobrej herbaty musi skosztować tej wyjątkowej zielonej herbaty /400 ml.
Soki ze świeżych owoców

Świeżo wyciskany sok owocowy |
|
z pomarańczy |
|
z grejpfrutów |
|
z grejpfrutów |
|
z pomarańczy i grejpfrutów |
|
180 ml |
11,90 |
11,90 |
11,90 |
300 ml |
17,90 |
17,90 |
17,90 |
Zimne napoje

Woda źródlana gazowana Górska natura |
8,90 |
300 ml

Woda źródlana gazowana Górska natura |
8,90 |
300 ml

Pepsi |
9,90 |
200 ml

Pepsi Max |
9,90 |
200 ml

Mirinda |
9,90 |
200 ml

7up |
9,90 |
200 ml

Schweppes Tonic |
9,90 |
200 ml

Sok pomarańczowy Toma |
9,90 |
200 ml

Sok jabłkowy Toma |
9,90 |
200 ml

Sok z czarnej porzeczki Toma |
9,90 |
200 ml

Lipton cytrynowy |
9,90 |
200 ml

Lipton brzoskwiniowy |
9,90 |
200 ml

Red Bull |
12,90 |
250 ml

Red Bull Tropical |
12,90 |
250 ml

Woda źródlana z miętą i cytryną |
15,90 |
1000 ml
Wina
|

Nos Racines Sauvignon Blanc |
15,00 89,00 |
Orzeźwiające, młodzieńcze, o typowych aromatach cytrusów, agrestu, liści porzeczek i trawy. Languedoc, Francja - wytrawne / 15,00 - 100 ml / 89,00 - 0,75 l.

Santa Carolina Premio |
15,00 89,00 |
Imponuje świeżością akcentów owoców tropikalnych i cytrusowych, przyjemne i intensywne. Central Valley, Chile - półwytrawne / 15,00-100ml / 89,00 - 0,75l

Corte Solea Chardonnay Pinot Bianco |
15,00 89,00 |
Jasno - słomkowa szata, bukiet z wyróżnieniem nut cytrusowych, kwiatowych oraz zielonego jabłka dobrze współgra z odświeżającym i zrównoważonym smakiem i przyjemnym, słodkim wykończeniem. Sicilia, Włochy - półsłodkie / 15,00 -100ml / 89,00 - 0,75l

Nos Racines Merlot |
15,00 89,00 |
Świetnie wykonane, gładkie, przyjazne, pełne nut soczystych owoców leśnych i wiśni. Languedoc, Francja-wytrawne / 15,00 - 100 ml / 89,00 - 0,75 l.

Santa Carolina Premio |
15,00 89,00 |
Prostolinijne, szczere i soczyste, o delikatnych, świeżych nutach czerwonych i czarnych owoców leśnych. Central Valley, Chile-półwytrawne / 15,00-100ml / 89,00-0,75l

Corte Solea Cabernet Merlot |
15,00 89,00 |
Soczyście owocowe z nutami czerwonych porzeczek, wiśni i śliwek. Subtelną słodycz i znakomitą równowagę wieńczy aksamitny i długi posmak. Veneto, Włochy-półsłodkie / 15,00 -100ml / 89,00-0,75l
Prosecco Ponte Extra Dry |
25,00 89,00 |
Przyjemnie drażni świeżością owoców i milionów bąbelków, pobudza zmysły słodyczą i akcentami białych kwiatów, odświeża i cieszy. Treviso, Włochy-półwytrawne / 25,00-200ml / 89,00-0,75l
Drinki

Mojito |
29,00 |
Rum bacardi, limonka, cukier trzcinowy, mięta 300 ml

Long Island Ice Tea |
35,00 |
Wódka, rum Bacardi, gin, cointreau, sweet & sour, pepsi 400ml

Mango Tequila Sunrise |
34,00 |
Tequila, rum Bacardi, sok pomarańczowy, pulpa mango, grenadyna 400 ml

Jägerbomb |
33,00 |
Jägermeister, Red bull, sok z cytryny /220 ml.

Aperol spritz |
30,00 |
Aperol, Prosecco, woda gazowana, pomarańcza /220 ml.

Aperol Spritz XL |
59,00 |
Aperol, Prosecco, woda gazowana, pomarańcza /500 ml.

Koktajl Piwny Pils Spritz |
23,90 |
Piwo Pils, syrop brzoskwiniowy, Orange Spritz, pomarańcza /500 ml.

Koktajl Piwny Rześka IPA |
23,90 |
Piwo New England IPA, syrop grejpfrutowy, puree marakuja, grejpfrut 500 ml

Hugo Spritz |
30,00 |
Prosecco, syrop czarny bez, woda gazowana 220 ml

Hugo Spritz XL |
59,00 |
Prosecco, syrop czarny bez, woda gazowana 550 ml

Brandy Sour |
30,00 |
Stock XO, sok z cytryny, miód, syrop cukrowy 120 ml

Red Bull Tropical Spritz |
30,00 |
Prosecco, puree marakuja, Top Red Bull Tropical Edition 250 ml

Tropical Rumbull |
32,00 |
Rum Bacardi, Top Red Bull Tropical Edition, limonka 300 ml

Wściekły pies |
21,00 |
Wódka, tabasco, sok malinowy /50 ml.

Red |
25,00 |
Wódka Stock, sok z cytryny, syrop brzoskwiniowy, syrop grenadine 4 x 40 ml

Blue |
25,00 |
Wódka Stock, sok z cytryny, blue curacao 4 x 40 ml
Grzaniec

Grzane wino |
16,90 |
Wino słodkie, goździki, skórka pomarańczy, 200 ml.

Herbata z rumem |
18,90 |
Herbata, miód, laska cynamonu, sok imbirowy, cytryna, pomarańcza, rum 320 ml.
Koktajle bezalkoholowe

Zielona żabka |
16,90 |
Sok pomarańczowy, syrop blue curacao 220 ml.

Smerfetka |
17,90 |
7UP, sok z cytryny, limonka, sok ananasowy, blue curacao /220 ml.

Leśny skrzat |
16,90 |
Sok pomarańczowy, sok ananasowy, grenadyna 220 ml.

Zakęcona sowa |
16,90 |
Sok bananowy, sok z czarnej porzeczki 200 ml.
Alkohole

Wódki
40 ml
Stock-Prestige |
9,00 |
Finlandia |
10,00 |
Absolut |
10,00 |
Baczewski |
11,00 |

Gin
40 ml
Lubuski |
9,00 |
Seagram's |
10,00 |
Gordon's |
13,00 |

Whisky
40 ml
Ballantines /40 ml. |
13,00 |
Jameson /40 ml. |
15,00 |
Jack Daniels /40 ml. |
16,00 |
Chivas Regal 40 ml |
18,00 |
Johnie Walker Black Label 40 ml. |
17,00 |

Tequila
40 ml
Olmeca Silver /40 ml. |
14,00 |
Olmeca Gold /40 ml. |
15,00 |

Koniaki i Brandy
40 ml
Metaxa |
13,00 |
Stock 84 |
15,00 |
Martell V.S. |
17,00 |

Rum
40 ml
Bacardi /40 ml. |
11,00 |
Bacardi Premium Black /40 ml. |
12,00 |

Likiery
40 ml
Jägermeister /40 ml. |
14,00 |
Becherovka /40ml |
13,00 |

Wermut
80 ml
Martini Bianco /80 ml. |
12,00 |
Martini Rosso /80 ml. |
12,00 |
Martini Rose /80 ml. |
12,00 |

Nalewki
40 ml
Morelówka Baczewski |
12,00 |
Piołunówka Baczewski |
12,00 |
Wiśniówka Baczewski |
12,00 |
Malinówka szefa kuchni |
12,00 |

Restauracja Sowiduch – dobre jedzenie w Karpaczu
Dobra restauracja, to przede wszystkim dobra kuchnia. W restauracji Sowiduch gotowanie traktujemy, jak sztukę, dlatego bliskie jest nam określenie „sztuka kulinarna”. Wierzymy, że każda, nawet najprostsza potrawa, może przerodzić się w artystyczne dzieło. Wystarczy w jej przygotowanie włożyć serce, entuzjazm, zaangażowanie oraz pasję. W zależności od umiejętności i doświadczenia artysty dzieło sztuki może być lepsze lub gorsze. Dlatego w naszej restauracji pracują dla Was wysoko wykwalifikowani kucharze. Każdego dnia wystawiają swoje prace na stoły, żeby każdy z naszych gości mógł obcować ze sztuką kulinarną najwyższej jakości.

View Fullscreen
Biesiada
Dla każdego coś dobrego-zróżnicowane menu restauracji Sowiduch
Nasze menu obfituje przede wszystkim w specjały tradycyjnej kuchni staropolskiej. Każde danie jest przygotowywane ściśle według oryginalnych przepisów. Karta dań oddaje także nasze zamiłowanie do historii i kultury Karpacza i okolic. Dlatego też nasza restauracja z dumą serwuje potrawy kuchni regionalnej. Żeby jednak wyjść naprzeciw oczekiwaniom wszystkich naszych gości, wzbogaciliśmy menu o potrawy bardziej współczesne. Ponieważ dania staropolskie dominują w naszej ofercie, warto wyszczególnić pozostałe, a przede wszystkim regionalne. Zapraszamy na apetyczną wędrówkę po menu Restauracji Sowiduch.

View Fullscreen
placek pasterski
Lokalny browar w Karpaczu - Browar Sowiduch
Naszą dumą jest browar, który mieści się w restauracji Sowiduch. Warzymy piwo w oparciu o własne receptury i z myślą wyłącznie o naszych gościach. Piwa w naszym menu, to kategoria najbardziej dynamiczna. Zwykle w ofercie restauracji mamy cztery gatunki tego szlachetnego trunku, które zmieniają się co jakiś czas. Nie ustajemy w poszukiwaniu nowych smaków, którymi moglibyśmy raczyć podniebienia kolejnych gości. Nasze piwa warzymy z pasją i zamiłowaniem oraz niejakim szacunkiem. Wszak mamy do czynienia z trunkiem, którego rodowód sięga IV w. p.n.e. Podchodzimy do kwestii warzenia bardzo poważnie, dlatego nasze piwa mają niezwykle wysublimowany smak. O jakość tej kategorii naszego menu dba doświadczony piwowar. Jego pracę mogą podgląda nasi goście, gdyż instalacja do warzenia piwa znajduje się na sali restauracyjnej. Stanowi to atrakcję na skalę Karpacza jak i całego regionu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych miłośników piwa mamy w ofercie zestaw degustacyjny. Zawiera on wszystkie 4 piwa w pomniejszonej objętości.
Zadowolenie naszych gości jest dla nas sprawą najwyższej wagi, a ich satysfakcja powodem do dumy. Dlatego dbamy o to, żeby starannie układać kartę dań, by zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne. Smacznego!

View Fullscreen
Piwa Bar
Kuchnia regionalna w Karpaczu
Akcent regionalny znajdujemy już pośród zup, jakie mieszczą się w naszej ofercie. Zupa Marysieńki wzięła swoją nazwę od słynnej Marysieńki Sobieskiej, która w 1687 r. zażywała kąpieli zdrowotnych w Uzdrowisku Cieplice, obecnie dzielnicy Jeleniej Góry. Była wówczas żoną króla Jana III Sobieskiego.

View Fullscreen
Burger
Za danie regionalne można spokojnie uznać Czeski smażony ser, który znajdziemy pośród dań wegetariańskich. Bliskie sąsiedztwo Czech kwalifikuje tę potrawę, jako regionalną. Wszak z Czechami dzielimy Karkonosze, u stóp których leży Karpacz. Na tych terenach czeski smażony ser jest potrawą powszechnie znaną i lubianą. W restauracji Sowiduch danie podane jest w sposób niezwykle bogaty, z żurawiną, w towarzystwie frytek stekowych, z dwoma sosami i zestawem sałatek. Sposób podania tej pozornie prostej potrawy, czyni z niej prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Polecamy!

View Fullscreen
o kacze mio
Dania rybne również mogą poszczycić się pozycją regionalną. Oferta „z naszego strumyka”, to właściwie tzw. pstrąg w papilotach. Z białym winem, warzywami, masłem, podany z ćwiartkami ziemniaka i mieszanką sałat – palce lizać!

View Fullscreen
schabowy
Kolejnym regionalnym daniem mięsnym są Kluski karkonoskie, czyli góralskie cepeliny faszerowane mięsem. Podane ze skwarkami i boczkiem, z ciemnym sosem i zasmażaną kapustą, stanowią sytą i smaczną potrawę. Już sama nazwa tego dania wskazuje na jego rdzennie regionalne pochodzenie.
Wśród dań biesiadnych znajdziemy pozycję Decha regionalna. Nazwa mówi sama za siebie. Danie składa się właściwie z kilku potraw. Znajdziemy tu pierogi z pieca z filetem z pstrąga, gołąbki z soczewicą, pierogi ruskie, pierogi z kaczką oraz pierogi kresowe. Prawdziwa uczta dla co najmniej 2 osób.

View Fullscreen
Kawa Bar
Dania kuchni regionalnej mają dla nas istotne znaczenie. W związku z tym nie ustajemy w poszukiwaniach nowych – starych przepisów, które moglibyśmy zrealizować. Pragniemy możliwie najszerzej przedstawić naszym gościom kulinarne dziedzictwo Karkonoszy i okolic.
|
|