Zimowe ferie spędzone z rodziną w górach? Dlaczego nie! Polska obfituje w wiele ciekawych i
pięknych miejsc, do których warto pojechać na zimowy wypoczynek. Karpacz jest jedną z tych
miejscowości, którą przynajmniej raz w życiu powinien zobaczyć każdy z nas. Co można robić
podczas pobytu w Karpaczu? Z pewnością czeka tam wiele atrakcji. Nie tylko turystycznych, ale
również gastronomicznych. Restauracja Sowiduch jest jedną z nich. Ale więcej na jej temat za
chwilę. Zacznijmy od ustalenia faktów.
O czym przeczytasz w tym artykule?
Aktywny pobyt w Karpaczu – gdzie pójść
Po powrocie z wycieczki, koniecznie będzie trzeba zregenerować utracone siły i wyrównać deficyt
kaloryczny. Rozpoczyna się zatem poszukiwanie dobrej restauracji. Miejsca, w którym podawane
są świeże i smaczne obiady. Karpacz oczywiście nie może narzekać na brak lokali
gastronomicznych, jednak oferowany przez nich poziom kulinarny jest mocno zróżnicowany.
Poszukując miejsca, w którym można skosztować specjałów regionalnej kuchni, a także orzeźwić
się samodzielnie warzonym na miejscu piwem, warto wstąpić do lokalu Sowiduch. Browar i
restauracja w jednym, to stosunkowo nowa pozycja na gastronomicznej mapie Karpacza. Gdzie jej
szukać i co ciekawego możemy tam zjeść?
Karpacz atrakcje kulinarne
Wyjeżdżając w góry, oczywiście nie może zabraknąć propozycji spaceru. Aktywne spędzanie czasu
w takim miejscu, to najlepsze co można zrobić. Nie tylko dlatego, aby zachwycać się pięknymi
widokami, ale również oddychać świeżym, czystym i wolnym od smogu powietrzem. To naprawdę
jeden z ważniejszych powodów, aby tu przyjechać. Na liście „must have” do obejrzenia w Karpaczu
zalicza się oczywiście Śnieżka. Ten jeden z najpopularniejszych szczytów w Polsce jest stosunkowo
łatwy do zdobycia, tym bardziej że część drogi można pokonać kolejką. Na wytrwałych turystów,
na samym szczycie czeka nagroda w postaci pięknego schroniska, w którym możemy się ogrzać
kubkiem gorącej herbaty.
Sowiduch – dobra restauracja Karpacz
Do restauracji – browaru Sowiduch bardzo łatwo jest trafić. Należy jej poszukiwać w samym
centrum miasta, a dokładnie przy ulicy Konstytucji 3-go Maja 45A. Restauracja mieści się w
stylowym budynku, ładnie wpisującym się w historię i krajobraz tego miasta. W bezpośrednim
sąsiedztwie, bo tuż po drugiej stronie znajduje się dobry punkt orientacyjny, którym jest Hala
Widowiskowo-Sportowa. Co znajdziemy w karcie menu Sowiduch Browara? Czy podawane tam
jedzenie jest świeże, smaczne i przystępne cenowo? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Smaczne obiady Karpacz w restauracji Sowiduch
Wystrój lokalu bardzo przypadł nam do gustu. Jest ciepło, miło i przytulnie. Obsługa uwija się
bardzo sprawnie między stolikami, które notabene są czyste i nie kleją się od rozlanych napojów
lub resztek jedzenia. Za to należy się duży plus. Po krótkiej chwili i my otrzymaliśmy kartę menu z
logo Browaru Restauracji Sowiduch. Na początek postanowiliśmy spróbować rozgrzewającej zupy,
czyli Kwaśnicy Pasterskiej, przygotowanej na wywarze z wędzonych żeberek i podawanych z
ziemniakami. Jako że jesteśmy mięsożerni, na drugie danie wybraliśmy tradycyjny kotlet schabowy
z kapustą zasmażaną i ziemniakami wzbogaconymi koperkiem. Oczywiście nie mogliśmy nie
skorzystać z okazji i nie spróbować, jak smakuje warzone na miejscu piwo. Karpacz posiada
bowiem własny browar, którym jest Sowiduch. Dla urozmaicenia smaków zdecydowaliśmy się na
tradycyjnego pilsa o rześkim smaku, a moja lepsza połowa wybrała swoje ulubione piwo
pszeniczne. Oba wyboru okazały się strzałem w dziesiątkę, które na pewno jeszcze ponowimy.