Początki piwa

Spożywając w doborowym towarzystwie wspaniały, złocisty trunek, nie zastanawiamy się z reguły nad jego pochodzeniem. Historia piwa na świecie jest nie tylko bardzo bogata, ale równie długa co historia samej cywilizacji. Jedne z pierwszych wzmianek na jego temat odnaleziono na glinianych tabliczkach pochodzących z Mezopotamii, datowanych na 4000 lat p.n.e.

blank

Jak robiono piwo dawniej?

Cofając się do tak odległych czasów, warto zadać sobie pytanie – jak powstaje piwo bez wszelkich znanych nam współcześnie technologii. Co jasne, nie było wtedy mowy o podziale na konkretne rodzaje piwa, a sam proces przypominał w zasadzie powstawanie wszystkiego co znamy. Naukowcy mówią, że historia życia rozpoczęła się od pierwotnej zupy i nie inaczej sprawa ma się, jeśli prześledzimy historię piwa.

Chleb z jęczmienia i pszenicy wrzucano wraz z przyprawami do glinianego naczynia, które po ugotowaniu odstawiano na bok, pozostawiając resztę pracy procesowi fermentacji. Niejednego, współczesnego piwosza z pewnością zaskoczy fakt, że taki trunek trzeba było spożywać przez prowizoryczne, trzcinowe rurki ze względu na nieznajomość procesu filtracji. Co niezmiernie ważne, piwo nie służyło wtedy jako odprężający napój, mający na celu szybkie dostarczenie alkoholu do głowy, a jego sekret i rzeczywistą wartość dla ludzkości, szczególnie dobrze ukazuje nam starożytny Egipt.

Piwo starożytne

Wspaniałe piramidy, niezwykła kultura oraz wierzenia – to wszystko nie mogłoby funkcjonować, gdyby nie piwo i nie ma w tym stwierdzeniu nawet odrobiny przesady. Złocisty trunek był prawdziwym hitem wśród starożytnych i nie chodzi tu o zamiłowanie do skutków ubocznych spożywania alkoholu, ale o niezwykłe właściwości antyseptyczne. Chociaż czasem narzekamy na obecny stan wody w rzekach, nie można go porównać do tego co działo się w przeszłości. Picie wody z Nilu nie należało do najlepszych pomysłów, a piwo dzięki niewielkiej zawartości alkoholu, skutecznie blokowało wszelkie drobnoustroje.

Dzięki temu starożytni po raz pierwszy zyskali dostęp do zdrowego i odżywczego trunku, a historia piwa na zawsze stała się nieodłącznym elementem historii cywilizacji. Niedługo potem nastała epoka starożytnej Grecji i starożytnego Rzymu, w której na pierwszy plan wyłoniło się wino, co absolutnie nie oznacza, że sama historia piwa została w jakiś sposób przyćmiona. Potomkowie Celtów przez cały ten okres kultywowali tradycję picia piwa, którego wielki powrót nastąpił już w średniowieczu.

Początki współczesnych odmian piwa

Początki współczesnej kultury niewątpliwie czerpały z chrześcijaństwa, a to przywróciło piwu należną mu rangę. Stały za tym rozliczne klasztory, w których udoskonalano proces tworzenia, produkcji, w efekcie wytwarzając coraz to lepsze rodzaje piwa. Średniowieczni mnisi korzystali z napoju nie tylko ze względu na właściwości antyseptyczne, ale również z przyczyn religijnych. W okresie postu ścisłego, był to bowiem jedyny sposób na dostarczenie wartości odżywczych, bez naruszania obowiązujących reguł. Co jasne, klasztory z czasem zaczęły konkurować o to, kto wytwarza najlepsze piwo i w tym miejscu nie można nie wspomnieć o Polsce.

Piwo w Karpaczu

Historia piwa w Polsce

Na naszych terenach piwo spożywane było jeszcze przed przyjęciem Chrztu przez Mieszka I, a wielu historyków twierdzi, że to właśnie Polacy zapoczątkowali przyprawianie piwa chmielem, bez którego wielu współczesnych nie wyobraża sobie tego złocistego napoju. Niezwykła moc piwa potrafiła jednoczyć całe narody, czego dowiódł właśnie nasz pierwszy król Bolesław Chrobry, ceniący je za niewątpliwe właściwości integracyjne. Zjazd Gnieźnieński to wspaniały dowód tego faktu, bo właśnie w jego trakcie, przy obecności sporej ilości piwa, Chrobry zjednoczył sobie cesarza Ottona III i zareklamował dorobek cywilizacyjny rodzącej się państwowości polskiej.

Święto piwa

Nasi zachodni sąsiedzi również mają fundamentalny wkład w historię piwa na świecie, czego świadectwem jest ich współczesna kultura i tak znane, związane z piwem wydarzenie, jak Oktoberfest. O tym jak powstaje piwo i jakie mamy rodzaje piwa, nie moglibyśmy mówić, gdyby nie określenie czym piwo tak właściwie jest.

Czystość piwa

To właśnie Niemcy określili warunki niezbędne do noszenia tytułu piwa, określane przez Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku. Od tamtej pory każde piwo musiało zawierać trzy podstawowe składniki: wodę, chmiel oraz słód, czyli wysuszone ziarna zbóż, które już rozpoczęły kiełkowanie. Co ciekawe produkcja piwa musiała przebiegać w perfekcyjnej czystości, co w epoce uważanej za niezbyt higieniczną, stanowiło prawdziwą podwalinę pod przyszłe pojęcia jakości oraz porządku.

Piwo podbija świat

Po tych wszystkich wydarzeniach już nic nie mogło stanąć na drodze piwa do podboju świata. Dzisiaj wyróżniamy ok. 100 jego gatunków, a produkcja i sprzedaż odbywa się dosłownie na całym świecie. 2 000 000 000 hektolitrów rocznej produkcji, przemawiają zresztą same za siebie. Polacy bez wątpienia przodują, jeśli idzie o świadomość spożycia, zajmując przy tym 4 miejsce w ilości wypijanego piwa na głowę mieszkańca oraz 9 co do rozmiarów jego produkcji, bezsprzecznie wpisując nas do grona piwnych narodów. Sięgając zatem ponownie po idealnie schłodzonego lagera, warto pamiętać, że z każdym łykiem spożywamy 6000 lat historii świata.

Post a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »