Pstrąg w papilotach

Dla wielu z nas pstrąg pozostaje rybą dość nieoczywistą, jadaną sporadycznie. Niemałym zaskoczeniem może okazać się fakt, że na polskich stołach gościł już od początku XIX wieku. Popularność w jadłospisie naszych przodków zawdzięcza krystalicznie czystym potokom, w których ryba licznie występowała. Dania rybne, w których pstrąg gra pierwsze skrzypce ponownie powracają do łask. Uświetniają wyjątkowym smakiem przyjęcia oraz obiady w gronie rodziny i przyjaciół.

Pstrąg w papilotach
Z naszego strumyka czyli pstrąg w papilotach

Pstrąg pieczony w papilotach

O wyjątkowym smaku dania rybnego stanowi nie tylko najwyższej jakości pstrąg, ale i jego staranne przygotowanie. W restauracji Sowiduch gości powita pstrąg w papilotach! Wybór cienkiego pergaminu wykorzystywanego do przyrządzenia każdej z ryb nie jest przypadkowy. Szczelne zamknięcie ryby, której smak wzbogacają warzywa, masło oraz białe wino stanowi gwarancję uzyskania najlepszej mieszanki smaków i niepowtarzalnego aromatu. Na próżno szukać podobnych własności w daniach smażonych. Ryba w pergaminie piecze się nieśpiesznie i równomiernie, dzięki czemu pstrąg zachowuje swoją delikatność.

Sposób przyrządzania oparty o wytworzenie sosu własnego cieszy nie tylko smakoszy owoców morza. Przypadnie do gustu osobom stawiającym na wysokiej jakości, zdrowe posiłki. Pstrąg w papilotach to sposób na prawdziwą ucztę, za którą organizm będzie wdzięczny!

Wartość pstrąga

Pstrąg pieczony w papilotach zachwyca nie tylko bardzo delikatnym, smacznym mięsem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Miano najbardziej wartościowej ryby słodkowodnej zawdzięcza bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wbrew obiegowej opinii, cennym źródłem kwasów Omega-3 są nie tylko tłuste ryby morskie, ale także rodzimy pstrąg! Pieczona ryba zdecydowanie wygrywa ze swoim smażonym odpowiednikiem. Rezygnacja z panierki pozwala zachować niepowtarzalny smak i niską kaloryczność posiłku. Właśnie dlatego pstrąg stanowi doskonałą alternatywę dla potraw opartych o łososia, makrelę i tuńczyka. Co więcej, z jego prozdrowotnych właściwości bez obaw korzystają osoby z chorobami układu krążenia. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i niewielkiej kaloryczności, pstrąg doskonale wpisze się w jadłospis osób ograniczających podaż tłuszczu.


Szacuje się, że ryba zjadana dwa razy w tygodniu jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA wchodzące w skład kompleksu Omega-3. Wraz z witaminami z grupy B oraz licznymi mikroelementami zapewnią one m.in. poprawne funkcjonowanie i rozwój układu nerwowego. Pomogą też w utrzymaniu dobrego samopoczucia oraz zdrowej, sprężystej skóry.

Z czym podajemy pieczonego pstrąga?

Aromatyczny pstrąg pieczony w papilotach podawany jest zaraz po wyjęciu z pieca w towarzystwie ziemniaków z patelni i bukietem surówek. Dodatki wyśmienicie dopełniają smak ryby, nie dominując go. Niezwykle ważne jest podanie upieczonego pstrąga w całości. Dzięki temu danie rybne zaprezentowane zostaje w pełnej okazałości. Najwyższej jakości, młoda ryba koncentruje uwagę na środkowej części talerza, ciesząc nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku. Starannie dobrana kompozycja cechuje się harmonią smaków. Daj się porwać w odprężającą, kulinarną podróż po staropolskiej kuchni odkrywanej przez nas na nowo! Zajrzyj do menu już teraz!

Translate »