O kacze mio to potrawa popisowa. Jej przygotowanie wymaga doświadczonego kucharza, czasu i cierpliwości. W naszej restauracji odpowiednio wyselekcjonowane kacze mięso podajemy w towarzystwie kandyzowanego jabłka i klusek śląskich. Wszystko polewamy ciemnym sosem muscovado i ozdabiamy tak, by cieszyło oko, zaraz potem podniebienie.
Metoda gotowania sous vide
Nie tylko mięso z kaczki, ale i inne rodzaje mięs podawane w naszej restauracji przygotujemy metodą sous vide. To nowatorska technika gotowania próżniowego stosowana przez najlepszych znawców sztuki kulinarnej na świecie. Na czym polega?
O czym przeczytasz w tym artykule?
Technika zakłada powolne gotowanie potrawy bez wykorzystania wrzątku. Zamknięte próżniowo mięso umieszczone jest w kąpieli wodnej o temperaturze nie przekraczającej 85 st.C i pozostaje w niej znacznie dłużej niż podczas tradycyjnego gotowania. Sekret tkwi w utrzymaniu stałej temperatury. Cały proces sprawia, że na talerzu otrzymujemy prawdziwie wartościowe slowfood. Dzięki metodzie sous vide potrawa zachowuje bogaty smak i walory wizualne. Wygląd mięsa może przez to różnić się od tego, które przygotowujemy w warunkach domowych. Jego różowe zabarwienie i naturalne soki nie powinny być jednak mylone z surowym, czy niedogotowanym daniem. Warto wiedzieć, że technika sous vide jest całkowicie bezpieczna, sprawdzona i stosowana w najbardziej cenionych restauracjach na całym świecie. Podpija coraz szersze grono szefów kuchni i zadowolonych konsumentów.
Zalety gotowania sous vide
Odpoczynek w Karkonoszach niesie wiele korzyści. Czysta woda i powietrze w Karpaczu sprzyjają regeneracji sił, a piękno gór koi umysł i duszę. Co zjeść, żeby pozostać w tym pozytywnym nurcie? Tylko wartościowe slowfood prosto z Karkonoszy!
Najlepsi szefowie kuchni uczyli nasz zespół metody gotowania sous vide. Zdecydowaliśmy się na nią specjalnie dla gości restauracji Sowiduch, by przebywając w Karpaczu mogli cieszyć się wykwintnym jedzeniem pełnym wartości odżywczych.
Potrawy przygotowane tą metodą zachowują naturalny kolor i jędrną strukturę. Dzięki temu są delikatne, soczyste i niezwykle smaczne. Próżniowe gotowanie mięsa gwarantuje ścinanie się białka, ale zapobiega pękaniu ścian komórkowych. Podawane mięso jest pełne witamin i minerałów, a gotowe danie znacznie zdrowsze. Wymaga użycia mniejszej ilości soli i eliminację tłuszczu.