Schronisko PTTK „Odrodzenie”, do którego prowadzi wiele górskich szlaków, uchodzi za miejsce kultowe. Niezależnie od pory roku odwiedza je wielu turystów, głównie przez położenie, niepowtarzalny klimat i bajkowe poranki z widokiem na Kotlinę Jeleniogórską. Odrodzenie jest idealną bazą wypadową, zarówno jeśli ktoś chce iść Głównym Szlakiem Sudeckim w stronę Śnieżki, czyli Karpacza lub w stronę Śnieżnych Kotłów, Szrenicy, czyli po prostu w stronę Szklarskiej Poręby.
O czym przeczytasz w tym artykule?
Krótka historia schroniska PTTK „Odrodzenie”
Schronisko jest dosyć młode, ponieważ powstało dopiero w 1928 roku jako „Rubezahl”, czyli Duch Gór, było to schronisko głównie dla młodzieży. 5 lat później budynek trafił w ręce Hitlerjugend, niektóre źródła twierdzą, że Odrodzenie zmieniło wtedy nazwę na „Adolf-Baude”. Są jednak także informację, które świadczą o tym, że to nieprawda i „Adolf-Baude” znajdowało się po czeskiej stronie. Nie zmienia to jednak faktu, że w internecie znaleźć można wiele zdjęć, na których przy schronisku powiewają flagi ze swastykami, a samo miejsce w czasie II wojny światowej było domem wypoczynkowym dla niemieckich oficerów.
Po wojnie placówka służyła jako siedziba Wojska Ochrony Pogranicza, już jednak w roku 1947 przejęło ją Polskie Towarzystwo Tatrzańskie, aby dwa lata później, czyli w 1949 uruchomić je dla turystów. W latach 60. schronisko przeszło kapitalny remont, uzyskując aż 139 miejsc noclegowych.
Na przełomie XX i XXI wieku schronisko podupadło, dopiero w 2009 doszło do zmiany dzierżawców oraz rozpoczęto duży remont budynku. Obecnie jest w rękach prywatnych.
Jak dotrzeć do schroniska PTTK „Odrodzenie”? Szlak z Przesieki i trasa z Karpacza.
Schronisko znajduje się na Przełęczy Karkonoskiej, pomiędzy Małym Szyszakiem a Śląskimi Kamieniami na wysokości 1198 m n.p.m.
Szlak do schroniska Odrodzenie z Przesieki
Najpopularniejszy szlak do schroniska Odrodzenie wiedzie z Przesieki, jest koloru niebieskiego. Auto można zostawić na parkingu pod pensjonatem „Chybotek”, koszt to 10 zł. Z tego miejsca do celu będziemy mieli około 5.5 km, szybkim, ale spokojnym marszem na samej górze znajdziemy się po około 80 minutach. Trasa wiedzie po drodze asfaltowej, mimo że jest dosyć monotonna to prowadzi przez piękny las. Przewyższenie jest dosyć duże, bo na przestrzeni ponad 5 km wspinamy się prawie 600 metrów pionowo w górę.
Warto chociaż raz przejść tę trasę – ma wielu fanów, ale także osób, którym się nie podoba. Dlatego trzeba przekonać się samemu. Trasa szczególnie urokliwa jest zimą oraz późną jesienią, kiedy to w Kotlinie Jeleniogórskiej zalega mgła, a my wspinamy się ponad chmury!
Trasa do schroniska Odrodzenie z Karpacza
Jeśli jednak ktoś przebywa i nocuje w Karpaczu to nic straconego. Wyruszamy spod Świątyni Wang, kierujemy się niebieskim szlakiem w stronę Polany Bronka Czecha, aby tam skręcić na kładki w prawo na żółty szlak. Przed samymi Pielgrzymami odbijamy na szlak zielony, po przekroczeniu potoku Myja docieramy do Kotła Smogorni, który może mniej znany, ale robi naprawdę piorunujące wrażenie. Po kilkunastu metrach pokonujemy kolejny potok, tym razem Srebrny, który w Dolinie Podgórnej wpadnie do potoku o takiej samej nazwie jak dolina (tak, to ten sam, który przepływa przez Przesiekę i tworzy Wodospad Podgórnej).
Spod Wangu na „Odrodzenie” dotrzemy po około 2h i 30 minutach. Trasa w jedną stronę liczy sobie niecałe 8 km. Jeśli wybierzecie się tą właśnie trasą, nie będziecie żałować ani minuty. Zielony szlak spod Pielgrzymów na Odrodzenie to według nas jeden z ładniejszych w Karkonoszach. Ciągle coś się dzieje, kładki, potoki, kocioł, a bliskie okolice Odrodzenia to już naprawdę kwintesencja karkonoskich widoków!
Gdzie zjeść w Karpaczu?
Po długiej wędrówce po pięknych górskich trasach i wizycie w schronisku PPTK Odrodzenie warto odwiedzić najlepszą restaurację Karpacza – Sowiduch! To miejsce oferuje wyjątkowe połączenie historii i kuchni regionalnej. Kusi swoich gości zapachem tradycyjnych potraw i regionalnym wystrojem wnętrza, który przeniesie ich w niezwykłą podróż w czasie.
W menu restauracji Sowiduch można znaleźć wiele smacznych dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich, takich jak: decha regionalna, decha z serów, kluski karkonoskie, medaliony z indyka czy pstrąg w papilotach – podany z białym winem, warzywami, masłem, podany z ćwiartkami ziemniaka i mieszanką sałat. Wielbiciele domowej kuchni mogą zamówić pokaźnych rozmiarów kotleta schabowego z puree ziemniaczanym i koperkiem podanym z kapustą zasmażaną. Place lizać! Przekonaj się o tym osobiście i odwiedź to niezwykłe miejsce!