Scroll to top

Pstr膮g w papilotach


Aldona Cierpka - 4 listopada 2019 - 0 comments

Dla wielu z nas pstr膮g pozostaje ryb膮 do艣膰 nieoczywist膮, jadan膮 sporadycznie. Niema艂ym zaskoczeniem mo偶e okaza膰 si臋 fakt, 偶e na polskich sto艂ach go艣ci艂 ju偶 od pocz膮tku XIX wieku. Popularno艣膰 w jad艂ospisie naszych przodk贸w zawdzi臋cza krystalicznie czystym potokom, w kt贸rych ryba licznie wyst臋powa艂a. Dania rybne, w kt贸rych pstr膮g gra pierwsze skrzypce ponownie powracaj膮 do 艂ask. U艣wietniaj膮 wyj膮tkowym smakiem przyj臋cia oraz obiady w gronie rodziny i przyjaci贸艂.

Pstr膮g w papilotach
Z naszego strumyka czyli pstr膮g w papilotach

Pstr膮g pieczony w papilotach

O wyj膮tkowym smaku dania rybnego stanowi nie tylko najwy偶szej jako艣ci pstr膮g, ale i jego staranne przygotowanie. W restauracji Sowiduch go艣ci powita pstr膮g w papilotach! Wyb贸r cienkiego pergaminu wykorzystywanego do przyrz膮dzenia ka偶dej z ryb nie jest przypadkowy. Szczelne zamkni臋cie ryby, kt贸rej smak wzbogacaj膮 warzywa, mas艂o oraz bia艂e wino stanowi gwarancj臋 uzyskania najlepszej mieszanki smak贸w i niepowtarzalnego aromatu. Na pr贸偶no szuka膰 podobnych w艂asno艣ci w daniach sma偶onych. Ryba w pergaminie piecze si臋 nie艣piesznie i r贸wnomiernie, dzi臋ki czemu pstr膮g zachowuje swoj膮 delikatno艣膰.

Spos贸b przyrz膮dzania oparty o wytworzenie sosu w艂asnego cieszy nie tylko smakoszy owoc贸w morza. Przypadnie do gustu osobom stawiaj膮cym na wysokiej jako艣ci, zdrowe posi艂ki. Pstr膮g w papilotach to spos贸b na prawdziw膮 uczt臋, za kt贸r膮 organizm b臋dzie wdzi臋czny!

Warto艣膰 pstr膮ga

Pstr膮g pieczony w papilotach zachwyca nie tylko bardzo delikatnym, smacznym mi臋sem, ale przede wszystkim warto艣ciami od偶ywczymi. Miano najbardziej warto艣ciowej ryby s艂odkowodnej zawdzi臋cza bogactwu nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych. Wbrew obiegowej opinii, cennym 藕r贸d艂em kwas贸w Omega-3 s膮 nie tylko t艂uste ryby morskie, ale tak偶e rodzimy pstr膮g! Pieczona ryba zdecydowanie wygrywa ze swoim sma偶onym odpowiednikiem. Rezygnacja z panierki pozwala zachowa膰 niepowtarzalny smak i nisk膮 kaloryczno艣膰 posi艂ku. W艂a艣nie dlatego pstr膮g stanowi doskona艂膮 alternatyw臋 dla potraw opartych o 艂ososia, makrel臋 i tu艅czyka. Co wi臋cej, z jego prozdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci bez obaw korzystaj膮 osoby z chorobami uk艂adu kr膮偶enia. Dzi臋ki niskiej zawarto艣ci t艂uszczu i niewielkiej kaloryczno艣ci, pstr膮g doskonale wpisze si臋 w jad艂ospis os贸b ograniczaj膮cych poda偶 t艂uszczu.


Szacuje si臋, 偶e ryba zjadana dwa razy w tygodniu jest w stanie zaspokoi膰 zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA wchodz膮ce w sk艂ad kompleksu Omega-3. Wraz z witaminami z grupy B oraz licznymi mikroelementami zapewni膮 one m.in. poprawne funkcjonowanie i rozw贸j uk艂adu nerwowego. Pomog膮 te偶 w utrzymaniu dobrego samopoczucia oraz zdrowej, spr臋偶ystej sk贸ry.

Z czym podajemy pieczonego pstr膮ga?

Aromatyczny pstr膮g pieczony w papilotach podawany jest zaraz po wyj臋ciu z pieca w towarzystwie ziemniak贸w z patelni i bukietem sur贸wek. Dodatki wy艣mienicie dope艂niaj膮 smak ryby, nie dominuj膮c go. Niezwykle wa偶ne jest podanie upieczonego pstr膮ga w ca艂o艣ci. Dzi臋ki temu danie rybne zaprezentowane zostaje w pe艂nej okaza艂o艣ci. Najwy偶szej jako艣ci, m艂oda ryba koncentruje uwag臋 na 艣rodkowej cz臋艣ci talerza, ciesz膮c nie tylko zmys艂 smaku, ale i wzroku. Starannie dobrana kompozycja cechuje si臋 harmoni膮 smak贸w. Daj si臋 porwa膰 w odpr臋偶aj膮c膮, kulinarn膮 podr贸偶 po staropolskiej kuchni odkrywanej przez nas na nowo! Zajrzyj do menu ju偶 teraz!

Related posts