Slowfood w Karpaczu


Aldona Cierpka - 14 października 2019 - 0 comments

O kacze mio to potrawa popisowa. Jej przygotowanie wymaga doświadczonego kucharza, czasu i cierpliwości. W naszej restauracji odpowiednio wyselekcjonowane kacze mięso podajemy w towarzystwie kandyzowanego jabłka i klusek śląskich. Wszystko polewamy ciemnym sosem muscovado i ozdabiamy tak, by cieszyło oko, zaraz potem podniebienie.

Kaczka confit przygotowana metodą sous vide z wyraźnym różowym zabarwieniem i soczystą strukturą.

Metoda gotowania sous vide

Nie tylko mięso z kaczki, ale i inne rodzaje mięs podawane w naszej restauracji przygotujemy metodą sous vide. To nowatorska technika gotowania próżniowego stosowana przez najlepszych znawców sztuki kulinarnej na świecie. Na czym polega?

Technika zakłada powolne gotowanie potrawy bez wykorzystania wrzątku. Zamknięte próżniowo mięso umieszczone jest w kąpieli wodnej o temperaturze nie przekraczającej 85 st.C i pozostaje w niej znacznie dłużej niż podczas tradycyjnego gotowania. Sekret tkwi w utrzymaniu stałej temperatury. Cały proces sprawia, że na talerzu otrzymujemy prawdziwie wartościowe slowfood. Dzięki metodzie sous vide potrawa zachowuje bogaty smak i walory wizualne. Wygląd mięsa może przez to różnić się od tego, które przygotowujemy w warunkach domowych. Jego różowe zabarwienie i naturalne soki nie powinny być jednak mylone z surowym, czy niedogotowanym daniem. Warto wiedzieć, że technika sous vide jest całkowicie bezpieczna, sprawdzona i stosowana w najbardziej cenionych restauracjach na całym świecie. Podpija coraz szersze grono szefów kuchni i zadowolonych konsumentów.

Slowfood z Karpacza czyli stek ugotowany techniką sous vide.

Zalety gotowania sous vide

Odpoczynek w Karkonoszach niesie wiele korzyści. Czysta woda i powietrze w Karpaczu sprzyjają regeneracji sił, a piękno gór koi umysł i duszę. Co zjeść, żeby pozostać w tym pozytywnym nurcie? Tylko wartościowe slowfood prosto z Karkonoszy!

Najlepsi szefowie kuchni uczyli nasz zespół metody gotowania sous vide. Zdecydowaliśmy się na nią specjalnie dla gości restauracji Sowiduch, by przebywając w Karpaczu mogli cieszyć się wykwintnym jedzeniem pełnym wartości odżywczych.

Potrawy przygotowane tą metodą zachowują naturalny kolor i jędrną strukturę. Dzięki temu są delikatne, soczyste i niezwykle smaczne. Próżniowe gotowanie mięsa gwarantuje ścinanie się białka, ale zapobiega pękaniu ścian komórkowych. Podawane mięso jest pełne witamin i minerałów, a gotowe danie znacznie zdrowsze. Wymaga użycia mniejszej ilości soli i eliminację tłuszczu.  

Podobne wpisy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »