
Najpiękniejsze szlaki turystyczne Karpacza
Sudety Zachodnie to nie tylko Karkonosze i majestatyczna Śnieżka, ale także okoliczne pasma górskie, miasteczka, piękne ogrody, ruiny zamków i okazałe pałace. Nie sposób opisać wszystkich wartych odwiedzenia miejsc oraz szlaków, które do nich prowadzą. Skupimy się zatem na tych...

Co warto zobaczyć w Karpaczu?
Niekwestionowana stolica Karkonoszy. Jeden z najpopularniejszych, górskich kurortów w Polsce. Miasto rozpostarte pomiędzy 480 - 1603 m. n.p.m., którego najwyżej położonym punktem jest Śnieżka, najwyższy szczyt Sudetów. Raj dla narciarzy, miłośników górskich wycieczek oraz entuzjastów kolarstwa górskiego i górskich biegów....

Krótka historia Karpacza
Nie sposób poznać na nowo żadnego miejsca, nie przybliżając, choćby w zarysie, jego historii. Pierwsze ślady osadnictwa na terenie obecnego Karpacza pochodzą z XII wieku. Była to osada poszukiwaczy złota - drogocennego kruszcu, który w tamtych czasach wypełniał górskie potoki....

Aktywnie w Karpaczu
Karpacz, jako miejscowość typowo górska, zdecydowanie nastraja do aktywnego spędzania czasu. W sezonie zimowym miasto przeobraża się w narciarską stolicę Karkonoszy. Do dyspozycji miłośników białego szaleństwa pozostaje wiele wyciągów w górach i w samym Karpaczu. Z kolei latem zaczynają tętnić...

Piwo Sowiduch na wynos
Jeśli odwiedzasz Karpacz, nie możesz ominąć browaru Sowiduch, który jest jednym z najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie regionu. To właśnie tutaj powstają unikalne rzemieślnicze piwa, warzone z pasją i dbałością o każdy szczegół. Browar oferuje bogaty wybór smaków – od...

Gdzie zjeść w Karpaczu
Zimowe ferie spędzone z rodziną w górach? Dlaczego nie! Polska obfituje w wiele ciekawych ipięknych miejsc, do których warto pojechać na zimowy wypoczynek. Karpacz jest jedną z tychmiejscowości, którą przynajmniej raz w życiu powinien zobaczyć każdy z nas. Co można...

Historia Piwa
Początki piwa Spożywając w doborowym towarzystwie wspaniały, złocisty trunek, nie zastanawiamy się z reguły nad jego pochodzeniem. Historia piwa na świecie jest nie tylko bardzo bogata, ale równie długa co historia samej cywilizacji. Jedne z pierwszych wzmianek na jego temat...

Pstrąg w papilotach
Dla wielu z nas pstrąg pozostaje rybą dość nieoczywistą, jadaną sporadycznie. Niemałym zaskoczeniem może okazać się fakt, że na polskich stołach gościł już od początku XIX wieku. Popularność w jadłospisie naszych przodków zawdzięcza krystalicznie czystym potokom, w których ryba licznie...

Slowfood w Karpaczu
O kacze mio to potrawa popisowa. Jej przygotowanie wymaga doświadczonego kucharza, czasu i cierpliwości. W naszej restauracji odpowiednio wyselekcjonowane kacze mięso podajemy w towarzystwie kandyzowanego jabłka i klusek śląskich. Wszystko polewamy ciemnym sosem muscovado i ozdabiamy tak, by cieszyło oko,...